elementa
Elementa-HeaderPic-VarFond-1024x325.jpg

fonden

 

Basfakta

PORTFÖLJFÖRVALTARE

Marcus Wahlberg (CIO)

Adam Lytle (PM)

STARTDATUM

5 mars 2015

ISIN-KOD

SE0006852281

BASVALUTA

SEK

AVKASTNINGSMÅL

Minst 12 %, efter kostnader och avgifter, i snitt över rullande treårsperioder.


TECKNING & INVESTERINGSBELOPP

Månadsvis, senast 5 bankdagar före den sista bankdagen i månaden. Minsta initiala investering SEK 50 000, därefter kompletterande insättningar om lägst SEK 5 000.

INLÖSEN

Månadsvis, senast 15 bankdagar för den sista bankdagen i månaden. Likvidbeloppet kommer finnas tillhanda på andelsägarens bankkonto senast den femte bankdagen efter månadsskiftet.

AVGIFTER

Fast ersättning om 1,5 % årligen. Resultatbaserad ersättning om 25 % över avkastningströskeln som beräknas utifrån 5 % årligen med kollektiv “high watermark”. Debiteras månadsvis i efterskott.


TILLSYNSMYNDIGHET

Finansinspektionen

FÖRVARINGSINSTITUT

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ)

REVISOR

Daniel Algotsson, PricewaterhouseCoopers

FONDADMINISTRATION

ISEC Administration AB 

RISKKONTROLL

ISEC Services AB

COMPLIANCE

Ann-Sophie Hesser, Apriori Advokatbyrå AB


INFORMATION OM FÖRVALTNINGSBOLAGET

Elementa Management AB
Adress: Mäster Samuelsgatan 1, SE-111 44 Stockholm
Telefon: +46 (0)8-660 02 25
Fax: +46 (0)8-124 505 91
E-post: info(at)elementamanagement.se
Organisationsnummer: 559026-1946
Bolagets bildande: 2015
Säte: Stockholm
Aktiekapital: SEK 1 488 364



 

Inriktning

Elementa är en analysdriven absolutavkastande specialfond med långsiktig investeringshorisont. Fonden använder sig av blankning och kan även investera i företagsobligationer. Att förstå affärsmodeller och hitta bolag med uthålliga konkurrensfördelar samt förmåga att generera både kassaflöde och tillväxt är viktiga parametrar för Elementa. Elementa är värdeorienterad vilket betyder att värderingen ska vara attraktiv sett till potentialen. Elementa tänker långsiktigt även vad gäller fondens blankningar och försöker hitta bolag med svaga positioner på marknader där de långsiktiga trenderna är ogynnsamma. Fondens huvudfokus är mindre och medelstora bolag både för investeringar och blankningar. Fondens mål är att med ett väl avvägt risktagande uppnå maximal avkastning oberoende av aktiemarknadens utveckling.

  • Bolag med tillväxt och kassaflöde rimligt värderade i förhållande till potentialen

  • Huvudinriktning små och medelstora bolag både för investeringar och blankningar

  • Långsiktig horisont både för investeringar och blankningar

  • Fokus på absolut avkastning snarare än hedging

  • Bra idéer får stor andel av tillgångarna

  • Möjlighet att investera i företagsobligationer när rätt möjlighet ges

  • Nordisk fokus med möjlighet att investera upp till 25 % utanför Norden

”elementa är absolutavkastande med målsättningen att ge andelsägarna en hög avkastning över tid, oberoende av den generella marknadsutvecklingen. förvaltningen är analysdriven och med norden som huvudmarknad. fonden inriktar sig på små och medelstora bolag både för investeringar och blankningar. fonden kan investera såväl i aktier som i företagsobligationer.”

Fonden är en specialfond enligt lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder. Fondens medel får placeras i överlåtbara värdepapper, penningmarknadsinstrument, derivatinstrument, fondandelar (inklusive börshandlade fonder, så kallade etf:er) och på konto hos kreditinstitut.


Hållbarhet

Elementa beaktar hållbarhetsrisker i investeringsbeslut och ser dessa som en naturlig del av förvaltarens analysarbete. Fondens förvaltare arbetar utefter filosofin att bolag som inte beaktar hållbarhetsfrågor kan komma att utvecklas sämre över tid. Fondens förvaltare kan komma att blanka sådana bolag.

Elementas hållbarhetsarbete tar hänsyn till hållbarhetsrisker genom exkluderingar av vissa produkter och tjänster, genom att inte investera i bolag vars verksamhet vi bedömer vara oetisk, kontroller av att bolagen har relevant ESG-policy samt genom en dialog med bolagen som vi faktiskt investerar i. Elementa har valt att inte beakta investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer. Skälen till detta är att för att kunna bedöma investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser på hållbarhetsfaktorer måste de negativa konsekvenser som uppstår i de investeringar som görs i fonden kunna genomlysas och beräknas på ett tillförlitligt sätt. För att åstadkomma detta skulle det behövas standardiserad relevant kvalitativ och kvantitativ data från bolagen i fråga. Då det råder brist på sådan data för nordiska små och mellanstora bolag bedömer Elementa därför att vi inte kan mäta investeringarnas huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer på ett tillförlitligt eller meningsfullt sätt.  

Elementa har signerat Förenta Nationernas principer för ansvarsfulla investeringar, UNPRI. Kärnan i UNPRI:s innehåll är att beakta ansvarsfulla och etiska riktlinjer vid placeringsbeslut, att arbeta för förändringar genom aktivt ägarskap och att uppmuntra till rapportering om etiska aspekter i affärsverksamheten.

Mer information om Elementas hållbarhetsarbete återfinns i “Hållbarhetsrelaterade upplysningar” nedan.


Riskprofil

Förvaltningen av Fonden är analysdriven och riskanalysen görs följaktligen under processen att hitta investeringar och blankningar. Elementa analyserar risker i bolagen och branscherna. Fonden styrs inte av en förutbestämd nivå på standardavvikelse vilken inte anses vara av större betydelse för en investerare som är långsiktig.

Fondens standardavvikelse kan komma att variera över tid. Dock är målet för Fonden att inte ta högre risk, mätt som standardavvikelse, än aktieindex.

Fonden använder sig av blankning. Målet för varje enskild blankning är att leverera avkastning på egna meriter. Detta medför även effekten att hela portföljen till viss del skyddas mot generella marknadsnedgångar. Elementa har på detta sätt även möjlighet att generera absolutavkastning oavsett om den generella marknaden går upp, ned eller sidledes.

Nettoexponeringen kommer normalt att variera mellan -30 % till +50 % men kan komma att vara lägre eller högre. Nettoexponering är marknadsvärdet av Fondens långa minus korta positioner samt exponering via derivat i förhållande till fondförmögenheten, uttryckt som procent.

Fonden utsätts bland annat för likviditetsrisk vilket är risken att en position inte kan avvecklas i tid till ett rimligt pris. Fonden kommer att ha positioner både i bolag med likvida aktier och de med begränsad likviditet i aktien. Detta kan komma att innebära en ökad risk för Fonden. Vid sammansättningen av Fondens portfölj beaktas likviditeten så att en tillräcklig sammanlagd likviditet säkerställs. Dessutom måste fondandelsägare meddela om inlösen i god tid före utbetalning vilket ger ytterligare ett skydd.

Riskmätning och riskkontroll utförs, oberoende från förvaltningen, av ISEC Services enligt uppdragsavtal med bolaget. Fondens tillgångar förvaras av Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ).

Aktivitetsgrad

Den 1 januari 2020 trädde ny reglering avseende informationskrav om aktivitetsgrad i fondförvaltning i kraft medförande ändringar i Finansinspektionens föreskrifter (2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder. Informationen ska beskriva hur förvaltningen av fonden bedrivs och varför ett eventuellt jämförelseindex som används är relevant, alternativt varför valet att inte ha ett jämförelseindex har gjorts. Syftet är att förbättra investerarnas förutsättningar att kunna bedöma om storleken på den årliga avgift som fondförvaltare tar ut för att förvalta fonden är motiverad i förhållande till den aktivitetsgrad i fondförvaltningen som redovisas.

Fonden Elementa är en så kallad absolutavkastande fond med målet att generera en avkastning om minst 12 % per år, efter avgifter och kostnader, i snitt över rullande treårsperioder. Förutom en djup bolagsanalys innebär fondens aktiva förvaltning även att bedöma portföljens exponering och sammansättning i form av långa respektive korta positioner. Denna så kallade nettoexponering innebär att fondens exponering mot marknaden som helhet varierar över tid och som i sin tur är en naturlig del av den aktiva förvaltningen. Att ha ett jämförande index bör därmed ställas i relation till typen av fond. Med anledning av ovan finns det en risk att ha ett jämförelseindex vilket därmed kan vara missvisande. I och med detta saknas ett relevant jämförelseindex för Elementa. Följaktligen innebär det att vanliga mått för att mäta aktivitetsgraden i fondförvaltningen, exempelvis aktiv risk, inte kan beräknas. Vidare kan nämnas att fonden Elementa har en avkastningströskel som beräknas utifrån 5 % årlig avkastning. Närmare information finns att läsa i Elementas informationsbroschyr under avsnittet Avgifter.


PRI-Sig-Web-V1.png

Oberoende värdering

Elementa Management AB har ingått uppdragsavtal med AIFM Services AB avseende tillhandahållande av värderingstjänster. Avtalets bakgrund är att bolaget önskat öka säkerheten för fondens andelsägare genom att anlita ett företag med stor erfarenhet vad gäller fondrelaterade tjänster och värdering.

Uppdragstagaren står under Finansinspektionens tillsyn och värderingen hanteras separat från uppdragstagarens övriga verksamheter.

Fondadministration

Funktionen för fondadministration har genom uppdragsavtal delegerats till ISEC Administration AB. Avtalets bakgrund är att bolaget önskat öka säkerheten för fondens andelsägare genom att anlita en firma med stor erfarenhet av fondadministration. Bolaget har därutöver bedömt att det är mer kostnadseffektivt att outsourca dessa tjänster då uppdragstagaren har en fungerande och välbyggd infrastruktur och systemstöd. För bolaget att bygga upp en motsvarande struktur skulle innebära en omfattande ekonomisk belastning. Uppdragstagaren har dessutom ett stort antal kunder inom den finansiella sektorn och har omfattande erfarenhet av denna typ av tjänster. Vidare har uppdragstagaren lång erfarenhet och väletablerade rutiner och processer med fondens val av förvaringsinstitut, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ).